Producția de pepeni dintr-o comună ieșeană, cu 35% mai mare decât cea din anii trecuți datorită ploilor și temperaturilor mari – VIDEO

Publicat: 23/08/2019, 10:44

Ploile din această vară și valul de căldură din ultima perioadă au prins bine pepenilor cultivați în comuna ieșeană Probota. Pe final de vară, în doar zece zile, harbujii au fost recoltați și trimiși la vânzare, fie în piețele din Iași, fie către angro-uri din toată țara. Iar câmpurile sunt aproape goale deja.

Vasile Pipirig a cultivat pepeni pe 10 hectare. De 19 ani se ocupă de acest lucru, împreună cu familia lui, iar anul acesta spune că recolta a fost cu 20% mai mare față de anii trecuți.

„În cursul acestui an este o producție bună față de anii anteriori și ca preț, producție și calitate. Ne-au ajutat ploile care au fost. Au mai fost ani ploioși, dar e un an bun, putem spune că ne scoatem și noi din cheltuieli și chiar putem spune profit. Față de anul trecut, putem spune că avem cu 20% mai mult la hectar. Anul trecut să fi fost 40, anul ăsta să spunem vreo 50 de tone la hectar”, a explicat Vasile Pipirig.

Acesta își vinde marfa în toată țara.

„Am două mașini pe care le folosesc eu, împreună cu familia mea, cu copiii. Ce nu reușim noi să ducem în Moldova – Bacău, Piatra Neamț, Suceava, încărcăm în TIR. TIR-ul care este acum venit îl ducem la Brașov. L-am luat la bursă, plătesc omului și transportă până în Brașov, unde vând tot angro. La Brașov vând cu 70 de bani kilogramul. E enorm de bine. Nu am dat niciodată așa. În Brașov e 1,5 lei – 2 lei/kg și noi dacă ducem cu 70 de bani, e bine. Aici dăm cu 40, 50 de bani, vin samsarii, e greu”, a spus Vasile Pipirig.

De când a început recoltarea la Probota, sute de mașini ale intermediarilor au venit să cunpere pepeni chiar de la marginea câmpului. Cei mai mulți sunt din Vrancea.

„Toate mașinile astea care încarcă, iau cu 40, 50 de bani. În piețele Iașului noi vindem cu 50, 60 maxim și ei vând cu 2 lei. De exemplu, la CUG (piața de angro din Iași-n.r.) am lăsat o mașină cu 60 de bani, după ce am plecat eu era 2 lei kilogramul. Anul trecut am dat cu 30 de bani, uneori am dat și cu 10 sau 15 bani kilogramul, nici muncile nu le-am scos atunci și am rămas și cu pepeni pe câmp”, a declarat Pipirig.

În doar zece zile, cantitatea recoltată a fost vândută, iar acum singurii care mai au ceva harbuji sunt localnicii care vând la poartă, pe marginea drumului național ce trece prin sat.

„Producția de anul ăsta e bunișoară față de anul trecut, am cu cinci tone mai mult pe suprafața pe care o am eu. E pământul slab, eu nu îmi permit să pun îngrășământ. Unde sunt culturile mari, unde e asociație, producția e bună. Eu dau harbuzul cu un leuț și rămân și eu cu 1000-2000 de lei. Am investit cam 1500-2000 de lei la hectar. Vând cam de 2-300 de lei pe zi, să zic că merge vânzarea la stradă, unele zile sunt bune, altele nu, că la noi opresc mașinile care trec”, a spus Constantin Roșu, unul dintre localnici.

În comuna ieșeană Probota sunt 120 de producători ce lucrează o suprafață de 350 de hectare.

„Anul ăsta, Probota se poate bucura de o producție record la pepeni și datorită faptului că vremea ne-a avantajat, dar și datorită experienței cultivatorilor din comună. Producția a fost cu aproximativ 30-35% mai mare, mă refer la producția care se poate vinde de pe un hectar, pentru că la cultura de pepeni nu toată cantitatea produsă poate fi vândută, din cauza mărimii, formei, gustului, momentului recoltării”, a declarat Constantin Zamisnicu, primarul Comunei Probota.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Singurul oraș din România în competiția pentru titlul de Capitală Verde Europeană
×